0
ေလးေထာင့္စပ္စပ္ သြပ္ဒယ္ထဲက ေရ ျမန္ျမန္ခမ္းၿပီး ဆားထြက္လာေရး မီးခိုးအူေနေသာ ထင္းကို မီးေတာက္လာေအာင္ ခပ္ျပင္းျပင္း ယပ္ခတ္လိုက္သည္။ မီးခိုးစပ္ေနေသာ မ်က္လုံးကို မပြင့္တပြင့္ ဖြင့္ရင္း ဆားဒယ္ကို တခ်က္ေမႊလိုက္သူက ဟန္လင္းေဒသခံ အသက္  ၆၀ အရြယ္ ေဒၚျမင့္စိန္ ျဖစ္သည္။

ဆားခ်က္ေနေသာ မီးဖိုအနီးတြင္ ဆားထည့္ရန္ ပုတ္၊ ဆားငန္ေရမ်ား ထည့္ထားေသာ ရာဝင္အိုးမ်ားက အစီအရီ ရွိေနေသာ္လည္း ဆားထြက္ရာသီ အစျဖစ္သည့္အတြက္ အလြတ္သာ ရွိေနေသးသည္။ ရြာနီးခ်ဳပ္စပ္က လာဝယ္ၾကသူမ်ားေၾကာင့္ တေန႔ခ်က္ေသာဆား တေန႔တည္းတြင္ ကုန္သည္။

ဆားတပိႆာ ေလာက္ရလားဟု ေမးရင္း ၿခံဝင္းထဲ ဝင္လာေသာ ေဈးဝယ္ကို ဆားခ်ိန္ေပးရင္း “ဒီအခ်ိန္ေလာက္ပဲ ေဈးေကာင္းတာ၊ ေနာက္လေတြ ေရာက္ရင္ ဆားေဈးက မေကာင္းပါဘူးကြယ္” ဟု ေဒၚျမင့္စိန္က ညည္းသည္။

ဆားငန္ေရကို ထင္းေလာင္စာသုံးကာ ခ်က္ေနသည့္ ဆားဖိုတခု ေတြ႕ျမင္ရစဥ္

တရြာလုံး မည္သူမၽွ မခ်က္နိုင္ေသးခင္ ဆားတပိႆာ က်ပ္ ၁ ေထာင္ရသည္။ လွိုင္လွိုင္ေပၚၿပီဆိုလၽွင္ တပိႆာ က်ပ္ ၄၀ဝ အထိ ေဈးက်သျဖင့္ ေဈးေကာင္းရရန္႔ ဦးဦးဖ်ားဖ်ားထြက္ေရး သူမ်ားထက္ေစာၿပီး ေဒၚျမင့္စိန္တို႔ မိသားစု ဆားကြင္း ျပင္ခဲ့ရသည္။

စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသႀကီး၊ ဝက္လက္ၿမိဳ႕နယ္ အတြင္း ယူနက္စကိုက သတ္မွတ္ထားသည့္ ကမၻာ့အေမြအႏွစ္ စာရင္းဝင္ေဒသ ဟန္လင္း စံျပေက်းရြာသည္ ကာလၾကာျမင့္စြာ ကတည္းက ကုန္းတြင္းဆားခ်က္ကာ ဆားထုတ္လုပ္ရာ ေဒသျဖစ္ခဲ့သည္။ ယခုအခ်ိန္ထိ  တနိုင္တပိုင္ ဆားခ်က္သည့္ ေနအိမ္မ်ားထဲတြင္ ေဒၚျမင့္စိန္တို႔ မိသားစုလည္း ပါဝင္သည္။

မိုးေလကင္းလြတ္သည့္ နတ္ေတာ္၊ ျပာသိုလသို႔ ေရာက္ၿပီဆိုလၽွင္ တႏွစ္လုံး ပစ္ထားသမၽွ ကိုယ့္ကြင္းသူ႔ကြင္းတြင္ အမွိုက္မ်ားရွင္း၊ ထယ္ေရးညက္ရန္ ေျမကိုျပင္ကာ ဆားခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ၾကသည္။ ႏွစ္စဥ္ ဤအခ်ိန္ေရာက္တိုင္း မိရိုးဖလာလုပ္ငန္းအျဖစ္ တည္ရွိေနသည့္ ဆားခ်က္ကြင္းမ်ားတြင္ ေရအိုးတလုံးစီႏွင့္ ဆားငံေရ စုယူေနသည့္ ေျမပုံပုပုေလးမ်ား တန္းစီ ျမင္ေတြ႕နိုင္သည္။

ေရွးႏွစ္ သန္းေပါင္းမ်ားစြာက ဟန္လင္းေဒသသည္ ပင္လယ္ေရေအာက္တြင္ ရွိေနခဲ့ၿပီး ပင္လယ္ေရ ဆုတ္သြားသည့္အခါ ဆားတြင္းမ်ား က်န္ရစ္ခဲ့ရာမွ ယေန႔တိုင္ ဆားခ်က္နိုင္ျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။ ဟန္လင္းဆားသည္ မိုးရြာသြန္းမွု မရွိခ်ိန္ တႏွစ္လၽွင္ နိုဝင္ဘာလမွ မတ္လအထိသာ ခ်က္နိုင္သည္။
ဆားငန္ေရကို ထင္းေလာင္စာသုံးကာ ခ်က္ေနသည့္ ဆားဖိုတခု ေတြ႕ျမင္ရစဥ္

ဆားခ်က္ရန္ စတင္ျပင္ဆင္ခ်ိန္တြင္ မိုးရာသီတတြင္းလုံး ပစ္ထားသည့္ ဆားေျမယာကြက္ကို ႏြားျဖင့္ ေျမစိုင္ေျမခဲမ်ားကို မွုန္႔ညက္လာေစရန္အထိ ထြန္ယက္ရသည္။

ထြန္ယက္ရ႐ုံမက ထပ္မံ ေျမရြလာေစရန္ ဆားေျမငံ ပ်ိဳးရန္အတြက္ ဆားကြက္အတြင္း ေရသြင္းရသည္။ ဆားအထြက္ ေကာင္းေစရန္ ရက္ ၂၀ မွ ရက္ ၃၀ ထိ ထားရသည္။ ဆားငံေၿမ မွုန္႔ညက္ေနပါမွ ဆားအထြက္ႏွုန္း ေကာင္းမည္ ျဖစ္ရာ ယင္းသို႔ ဆားပ်ိဳးျခင္းသည္ အဓိကအေရးပါသည့္ အဆင့္တြင္ ရွိသည္ဟု ဟန္လင္းေဒသခံ ဆားခ်က္သူမ်ားက ဆိုသည္။

ဆားငံေၿမ ပ်ိဳးၿပီးပါက ရလာသည့္ ဆားေျမမြမြကို ျခစ္ယူရသည္။ ဆားကြင္းတခုလုံးတြင္ ရွိေသာေျမကို ယူရျခင္းမဟုတ္ဘဲ ေျမသားမြမြ ရွိေနသည့္ အထူအပါးအလိုက္ ရယူရသည္။

ဆားထြက္ျပည့္ဝသည့္ ဆားငံေရ ရွိရန္အတြက္ ဆားေၿမ ရယူရာတြင္လည္း ကၽြမ္းက်င္ရသည္။ ဆားေျမယာကြက္ထဲမွ ပထမအႀကိမ္ ဆားငံေၿမ ရယူၿပီးပါက ထပ္မံထြန္ယက္ကာ ေရသြင္းနိုင္ၿပီး ဆားေျမမြမြ ထပ္မံရယူနိုင္သည္။ ဆားခ်က္ တရာသီတြင္ ယင္းသို႔ ေလး၊ ငါးႀကိမ္ခန္႔ ရယူနိုင္သည္။

ျခစ္ယူရရွိထားသည့္ ဆားေျမမွ ဆားေရယူရန္အတြက္ ဆားေျမႀကီးမ်ားကို စုပုံကာ အေပၚပိုင္းတြင္ ဒယ္အိုးသဏၭာန္ ခ်ိဳင့္ခြက္ ျပဳလုပ္ရသည္။ ေရက်ေစရန္ ဆားေျမပုံေအာက္ေျခတြင္ ေဖာက္ထားသည့္ ႁပြန္ေပါက္တြင္ ဝါး သို႔မဟုတ္ ပလတ္စတစ္ ပိုက္လုံးတပ္ဆင္ကာ ႏွုတ္ခမ္းဝတြင္ ဆားေရခံသည့္ ေသာက္ေရအိုးအရြယ္ အိုးတလုံး ခံရသည္။

ယင္းသို႔ ျပင္ဆင္ၿပီးပါက ဆားေျမပုံေပၚတြင္ ေရကိုသင့္႐ုံ ေလာင္းထားျခင္းျဖင့္ ဆားခ်က္ရန္ ဆားငန္ေရ တျဖည္းျဖည္း က်ေနမည္ျဖစ္သည္။ ၁၂ နာရီခန္႔ၾကာေသာ္ ေရအိုးတလုံး အျပည့္နီးပါးရမည္ ျဖစ္သည္။

ဆားငန္ေရ ရရွိလာၿပီႏွင့္ တၿပိဳင္နက္လိုလိုပင္ ဆားခ်က္ဖို ျပင္ဆင္ရသည္။ ေသာက္ေရအိုး ၁၀ လုံးခန္႔ ဆန္႔သည့္ သြပ္ ဒယ္အိုးျဖင့္ ခ်က္ရသည္။ ယင္းသို႔ ဆားငန္ေရ တဒယ္ခ်က္လၽွင္ ဆားပိႆာခ်ိန္ ၂၀ ေက်ာ္ ထြက္ရွိသည္။ တေန႔လၽွင္ ဒယ္အိုး ၄ ဒယ္ခန္႔ ခ်က္နိုင္ၿပီး ၁ ရက္လၽွင္ ဆားပိႆာခ်ိန္ ၁၀ဝ ဝန္းက်င္ ထြက္ရွိသည္။

ဆားခ်က္ရန္ ဆားကြင္းျပင္ဆင္ျခင္း အဆင့္ဆင့္ ေက်ာ္ျဖတ္ၿပီးပါက ဆားခ်က္ရန္အတြက္ ေလာင္စာမွာ ယေန႔ေခတ္ အေျခအေနအရ ခက္ခဲလွသည္။ ဆားခ်က္ရန္ ထင္း သို႔မဟုတ္ စပါးခြံ လိုအပ္သျဖင့္ ထင္းေဈးႀကီးျခင္းႏွင့္ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ေရး စရိတ္ႀကီးသျဖင့္ ဆားအျမတ္ အက်န္နည္းသည္။ ဆားကြင္းျပင္ရာတြင္ မိသားစုလုပ္အားျဖင့္ လူငွားခ သက္သာေစေသာ္လည္း ေလာင္စာစရိတ္ ေထာင္းလွသည္။

ဆားေၿမ ၁ ဧက ခ်က္လၽွင္ ဆားခ်က္ရာသီအတြင္း အသုံးျပဳရသည့္ ေလာင္စာသည္ ထင္းလွည္းစီးတိုက္ ၄၀ ဝန္းက်င္ ရွိသည္။ ထင္းေလာင္စာ မသုံးပါက စပါးခြံလွည္း ၁ စီးတိုက္စာျဖင့္ ဆားခ်က္ပါက ပိႆာခ်ိန္ ၁၀ဝ ခန္႔ ထြက္သည္။

ဟန္လင္းေဒသတြင္ ဆားေၿမ ၁ ဧကအတြက္ ဆားခ်က္ရာသီ ၄ လၾကာခ်ိန္တြင္ ဆားပိႆာခ်ိန္ ၃ ေထာင္ဝန္းက်င္ခန္႔ ထြက္ရွိသည္။

ဟန္လင္းေဒသတြင္ ဆားတပိႆာလၽွင္ က်ပ္ ၄၀ဝ၊ ၅၀ဝ ဝန္းက်င္ ေပါက္ေဈးရွိရာ ဆားခ်က္ တရာသီအတြက္ က်ပ္ ၁၂ သိန္း နီးပါး ရတတ္သည္။ သဘာဝေျမမွ ထုတ္လုပ္သည္ ဆိုရာတြင္ လုပ္ငန္းစဥ္ အဆင့္ဆင့္အတြက္ လူငွားခ၊ ေလာင္စာခစသည့္ အေထြေထြ ကုန္က်စရိတ္သည္ ဆားခ်က္ ၁ ရာသီအတြက္ က်ပ္ ၅ သိန္းဝန္းက်င္ခန္႔ ကုန္က်တတ္သည္ဟု ဆားခ်က္လုပ္ငန္းရွင္ တဦးက ဆိုသည္။

ဆားခ်က္လုပ္ငန္းသည္ သဘာဝအေပၚ မွီခိုရသည့္ လုပ္ငန္းျဖစ္ရာ မိုးေကာင္းသည့္ႏွစ္ ျဖစ္လၽွင္ ဆားထြက္ႏွုန္း က်ဆင္းတတ္သျဖင့္ ထြက္ႏွုန္းေသခ်ာသည့္ လုပ္ငန္းတခုေတာ့ မဟုတ္ေပ။

ထို႔ေၾကာင့္ ဆားကြင္းပိုင္ရွင္ အေနျဖင့္ မိသားစုဝင္ လုပ္အားရွိပါမွ ကိုယ့္အတြက္ က်န္နိုင္သျဖင့္ လူငွားျဖင့္ ခ်က္ရသည့္ ဆားကြင္းပိုင္ရွင္ တခ်ိဳ႕သည္ ဆားမခ်က္ၾကေတာ့ဘဲ တျခားလုပ္ငန္း ေျပာင္းလဲ လုပ္ကိုင္လာၾကသည္။ ဆားထြက္သည့္ ေျမအက်ယ္အဝန္းမွာ ေတာင္ေျမာက္ ေပ ၁ ေသာင္း၊ အေရွ႕အေနာက္ ေပ ၃၅၀ဝ ဝန္းက်င္ က်ယ္ဝန္းေသာ္လည္း ဆားလုပ္ငန္း မေကာင္း၍ လူေနအိမ္ လိုအပ္ခ်က္ကို အဆိုပါ ဆားထြက္သည့္ေျမက ျဖည့္ဆည္းလ်က္ရွိသည္။

ၿမိဳ႕ျပမ်ားအျဖစ္ တည္ရွိခဲ့သည့္ ဟန္လင္းေဒသသည္ လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္ေပါင္း ၄ ေထာင္ေက်ာ္ခန္႔ ကတည္းက စိုက္ပ်ိဳးေၿမ ကာင္းျခင္းအျပင္ ဆားထြက္သည့္ေျမေၾကာင့္ လူေနထိုင္ရန္ ဆြဲေဆာင္မွုတခု ျဖစ္နိုင္ေၾကာင္း ဆရာဝန္ တင္ေမာင္ၾကည္ (မႏၲေလး) ေရးသားထားသည့္ ဟန္လင္းစာအုပ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

ယူနန္ျပည္နယ္အထိ ဆားတင္ပို႔ခဲ့ရသည့္ ဟန္လင္းဆားသည္ ျမန္မာျပည္ အရပ္ရပ္က ဝယ္ယူမွု နည္းပါးလာၿပီး အတိတ္က ေရႊေရာင္အိပ္မက္အျဖစ္ က်န္ေနခဲ့သည္။ ဆားထြက္ေကာင္းသည့္ ေဒသျဖစ္သည့္အေလ်ာက္ ကုန္းေဘာင္မင္းဆက္ မင္းတုန္းမင္း လက္ထက္တြင္ ဆားေတာ္အုပ္တဦး ခန္႔အပ္ကာ ဆားထြက္ကုန္ကို ႀကီးၾကပ္ေစသည္။

သို႔ေသာ္ လက္ရွိ အခ်ိန္တြင္မူ အိမ္တိုင္း မရွိမျဖစ္ စားေသာက္ကုန္ျဖစ္ေသာ္လည္း ဟန္လင္းဆားကို ဆားကြင္းပိုင္ရွင္မ်ား ေဈးကြက္ ထိုးေဖာက္နိုင္မွု မရွိေပ။ ကုန္းတြင္းဆားျဖစ္သျဖင့္ သန္႔ရွင္းမွုအပိုင္းတြင္ အာမခံခ်က္ မေပးနိုင္ေစာေၾကာင့္ ေဈးကြက္ မရျခင္း ျဖစ္နိုင္ေၾကာင္း၊ ဟန္လင္းဆားကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ကာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေၾကာင္း တံဆိပ္တပ္နိုင္ပါက ေဈးကြက္ေကာင္းလာနိုင္ေၾကာင္း ဆားခ်က္သူတို႔က ေမၽွာ္လင့္ေနသည္။

လက္ရွိအခ်ိန္တြင္မူ ဟန္လင္းဆားကို ဆားကုန္သည္မ်ား လာေရာက္ဝယ္ယူသူ ကုန္သည္နည္းကာ ေဈးမရသျဖင့္ ျမန္မာ နိုင္ငံအထက္ပိုင္း ဧရာဝတီျမစ္ရိုး တေလၽွာက္ရွိ ေက်းရြာမ်ားသို႔ သြားေရာက္ ေရာင္းခ်ရသည္ဟု ေဒသခံ ဆားခ်က္သူတို႔က ဆိုသည္။ ယင္းသို႔ ေရာင္းခ်ရာတြင္ ေငြေၾကးျဖင့္ မဟုတ္ဘဲ ႏွမ္း၊ ပဲမ်ိဳးစုံ စသည့္ သီးႏွံမ်ားျဖင့္ ဆားကို ကုန္ပစၥည္းခ်င္း တိုက္ရိုက္ဖလွယ္ရျပန္သည္။

လၽွပ္စစ္မီးမရွိ၊ လက္ကိုင္ဖုန္းလည္း မရွိသည့္ ေဒၚျမင့္စိန္တို႔ မိသားစုသည္ သားသမီးမ်ားကို ရင္အုပ္မကြာထားကာ တနယ္ တေက်းသို႔ သြားေရာက္ ေငြမရွာရေစရန္ ဆားခ်က္လုပ္ငန္းကို ဆက္လက္လုပ္ကိုင္ေနျခင္း ျဖစ္သည္။

ဘိုးစဥ္ေဘာင္ဆက္ ဆားကြင္း ပိုင္ဆိုင္ထားသူမို႔ အိမ္တြင္းစီးပြားတခုအေနႏွင့္ ဆက္လက္ လုပ္ကိုင္ေနရေသာ္လည္း အားရလွသည့္ လုပ္ငန္းတခုအျဖစ္ ရွိမေနေတာ့ေပ။

source: Irrawaddy

Post a Comment

 
Top