0

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ (12)ရာသီ မျပတ္တဲ့ သီးႏွံ႕တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ေဆာင္ဦးေပါက္ရာသီမွာ ေပါမ်ားတတ္ၿပီး အဲဒီလုိအခ်ိန္မွာဆုိ ေစ်းႏႈန္းလည္း အလြန္ခ်ိဳသာတတ္ပါတယ္။ ၎ဟာ မခ်က္မျပဳတ္ဘဲ လည္း စားလုိ႕ရၿပီး ခ်ိဳစိမ့္ေအးျမတဲ့ အရသာကုိ ေပးပါတယ္။ ထုိ႕ျပင္ သုပ္စားျခင္း၊ ခ်က္စားျခင္း၊ ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ေသာက္ျခင္းေတြလည္း လုပ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ အျခားႏုိင္ငံမ်ားမွာေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အရမ္းေစ်း
ႀကီးေပးရေလ့ရွိၿပီး အထူးသျဖင့္ ကုိရီးယားမိန္းမပ်ိဳမ်ားဟာ အသားအေရ ထိန္းသိမ္းရန္အတြ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မခ်က္မျပဳတ္ဘဲ ဒီအတုိင္း စားေလ့ရွိတယ္လုိ႕ သိရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အသားအေရ လွပေခ်ာမႊတ္ေစ႐ံသာ အာနိသင္ရွိတာ မဟုတ္ပါဘူး။ တစ္ျခား အာနိသင္ေတြလည္း ရွိေနပါေသးတယ္။

1. အသားအေရဖူးေရာင္ျခင္းကုိ အကာအကြယ္ေပးတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ေပါေပါမ်ားမ်ားပါတဲ့ lycopene ဓာတ္ဟာ ခႏၶာကုိယ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႕ ေနေလာင္ဒဏ္ရာေတြကုိ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရာဂါၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ကုိယ္ေဖာျခင္းအတြက္လည္းသုံးႏုိင္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း မျပဳရေသးတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ပုိၿပီးေတာ့ lycopene ဓာတ္ပါ၀င္တာမုိ႕အသားအေရ ေရာင္ရမ္းတဲ့အခါမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒီအတုိင္း စားေပးျခင္းက ပုိၿပီး ထိေရာက္မႈရွိပါတယ္။

2. ဆံပင္ကုိ နက္ေမွာင္သန္စြမ္းေစတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအက ဆံပင္ကုိ နက္ေမွာင္သန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆံပင္ အေရာင္မြဲေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္ျခင္း၊ ကၽြတ္ျခင္း၊ အဖ်ားႏွစ္ခြျဖစ္ျခင္း တုိ႕အတြက္လည္း အလြန္သင့္ေတာ္တဲ့ အရာ
ျဖစ္ပါတယ္။ ခရမ္ခ်ဥ္သီး အစိမ္းကုိ ပုံမွန္စားသုံးေပးျခင္းေၾကာင့္ ဆံပင္က်န္းမာေရးကို ပုိၿပီး ထိေရာက္ေစပါတယ္။

3. အျမင္အာ႐ုံကုိ ၾကည္လင္ေစတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစိမ္းကုိ ေန႕စဥ္ပုံမွန္စားေပးပါက အျမင္အာ႐ုံကုိ ၾကည္လင္ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ အျမင္အာ႐ုံမႈန္၀ါးျခင္းကုိ သက္သာေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကြန္ပ်ဴတာသမားေတြ၊ စာဖတ္မ်ားသူေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။

4. ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကုိ က်ဆင္းေစတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ပုိတက္စီယမ္ဓာတ္ေပါင္းက သင့္ခႏၶာကိုယ္မွာ ေန႕စဥ္လုိအပ္တဲ့ ပုိတက္စီယမ္ပမာဏ 11.4% ကုိ ျဖည့္စြမ္းေပးႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီ ပုိတတ္စီယမ္ကပဲ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ျမင့္တက္မႈကုိ က်ဆင္းေစၿပီး သင့္ေတာ္တဲ့ ေသြးခ်ိန္ပမာဏကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္တယ္လုိ႕ ဆုိပါတယ္။

5. ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္။

လူခႏၶာကုိယ္ထဲမွာနဲ႕ ေသြးထဲမွာ ေပ်ာ္၀င္ေနေလ့ရွိတဲ့ ကုိလက္စထေရာဓာတ္ဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းက်ိဳးထက္ ဆုိးက်ိဳးကုိသာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ကုိလက္စထေရာဓာတ္ပမာဏ မ်ားေလ ေရာဂါေတြကို လက္ခံရဖုိ႕ ပမဏမ်ားေလျဖစ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိစားသုံးေပးျခင္းေၾကာင့္ ဆုိး၀ါးတဲ့ ကုိလက္စထေရာဓာတ္ေတြကို ေခ်ျဖတ္ေပးၿပီး ခႏၶာကို္ယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ကို္လက္စထေရာဓာတ္ေတြကုိ တုိးပြားေစပါတယ္။

6. ေကာင္းေကာင္းအိပ္ေပ်ာ္ေစၿပီး ကင္ဆာနဲ႕ႏွလုံးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္။

အိပ္မေပ်ာ္တဲ့ ေရာဂါရွိသူေတြအတြက္လည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ သင့္ေတာ္တဲ့ ေဆး၀ါးျဖစ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ေပါမ်ားစြာပါ၀င္တဲ့ lycopene ဓာတ္ဟာ ေကာင္းေကာင္းအိပ္ေပ်ာ္ျခင္းကို အားေပးၿပီး၊ အိပ္မေပ်ာ္ဘူးဆုိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သင့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ဟာ ဗီတာမင္စီ20mg နဲ႕ ညီမွ်ပါတယ္။ ထုိ႕ျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပုံမွန္စားသုံးေပးသူမွာ ကင္ဆာနဲ႕ ႏွစ္လုံးေရာဂါကုိ ျဖစ္ႏုိင္ေခ်နည္းပါးေစၿပီး အဆုိပါ ေရာဂါရွိသူမ်ားအေနနဲ႕လည္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လုိ႕ ဆုိပါတယ္။

credit
Myanmar Online Media
Source: allowesmentalk

Post a Comment

 
Top