ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ
မစားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြရဲ ့စာရင္းထဲမွာ သေဘၤာသီးက ထိပ္ဆံုးမွာရွိပါတယ္
ေမေမတို႔ေရ။ သေဘၤာသီးက က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတယ္မဟုတ္ဘူးလားလို႔ ေစာဒက
တက္ရင္လည္းဟုတ္ပါတယ္။ သေဘာၤသီး အမွည့္က က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတဲ့
ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ၾကြယ္၀၀ မ်ားမ်ားစားစား ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း
ဘယ္ေလာက္ပဲ ဗီတာမင္ၾကြယ္၀ၾကြယ္၀ ေမေမတို႔အေနနဲ႔ သေဘၤာသီးကို မစားသင့္တာ
ဘာလို႔လဲဆိုတာကို
မွ်ေ၀ေပးမယ္ေနာ္။
မွ်ေ၀ေပးမယ္ေနာ္။
သေဘၤာသီးေတြမွာ ပပိန္း “papain” ဆိုတဲ့ ဓာတ္သဘာ၀ တစ္မ်ိဳးပါ၀င္ေနပါတယ္။
သေဘၤာသီးအစိမ္းေတြမွာဆို ပိုဆိုးပါတယ္။ ပပိန္းက ဓာတုေဗဒ ျဒပ္ေပါင္း
တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီးေတာ့ သူနဲ႔ထိေတြ႔တဲ့ အရာေတြကို ႏူးေစ ေပ်ာ့ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိ
ရွိေနတယ္တဲ့ ။ ဒါေၾကာင့္လည္း အိမ္မွာ ဆိတ္သားတို႔၊ အမဲသားတို႔လို
ႏူးအိမလြယ္တဲ့ အသားေတြခ်က္ရင္ သေဘၤာသီး အစိမ္းထည့္ခ်က္ၾကတာေပါ့။ ေနာက္ၿပီး
သေဘၤာသီးရဲ ့ ပပိန္းက ေခ်းခၽြတ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းလည္းရွိတဲ့အတြက္ သြားေတြကို
ျဖဴေဖြးေအာင္ သြားတိုက္ေဆး ထုတ္လုပ္တဲ့အခါ ကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ေတာင္ သံုးတယ္တဲ့။
အဲ့ဒီ့လို ဓာတ္သဘာ၀ ေတြရွိတဲ့ သေဘၤာသီးက စားလိုက္လို႔ ဗိုက္ထဲ ေရာက္သြားရင္
၀မ္းႏူးေစပါတယ္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ေနတဲ့ သူေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုး ဓာတ္စာ သေဘၤာသီးက
သားအိမ္ကို က်ံဳ ့ေစႏိုင္တဲ့ အတြက္ ကိုယ္၀န္လႏုတဲ့ အခ်ိန္စားမိရင္
ေသြးဆင္းၿပီး ကိုယ္၀န္ အဖတ္မတင္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးအစိမ္းက
ပပိန္းပါ၀င္မႈ ပိုမ်ားလို႔ ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္းတို႔၊
သေဘၤာသီးသုပ္တို႔ကို ကိုယ္၀န္ရွိတဲ့ အခ်ိန္ ဘယ္ေလာက္ပဲ ခ်ဥ္ျခင္းတတ္တတ္
လံုး၀မစားရဘူးေနာ္။
ေမေမတို႔ အေနနဲ႔လည္း ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြ လႏုတုန္း သေဘၤာသီး မစားသင့္ဘူးဆိုတာ
ၾကားဖူးနား၀ရွိမွာေပါ့။ တခါတေလ တခ်ိဳ ့ ေမေမႀကီးေတြက “အလကားပါ
ငါတို႔တုန္းကလည္း သေဘၤာသီးစားတာပဲ ဘာမွ မျဖစ္ပါဘူး”
ဆိုၿပီးေျပာတာလည္းၾကားဖူးမွာပါ။ အဲ့လို ေျပာတာေတြကို သြားၿပီး
နားမေယာင္မိပါေစနဲ႔ဦး။ သေဘၤာသီးစားလို႔ရွိရင္ ကိုယ္၀န္မပ်က္ရင္ေတာင္
ေမြးလာတဲ့ ကေလးေလးမွာ ျပႆနာ တစ္ခုခုရွိႏိုင္တယ္တဲ့။ သေဘၤာသီးက ရမယ့္
ဗီတာမင္ေတြကို လိုခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာင္ သေဘၤာသီးစားရမွ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္။
ျဖည့္စြက္ေဆး၀ါးေတြကေနလည္း ဗီတာမင္မ်ိဳးစံုကို ျဖည့္လို႔ရပါတယ္။
ေနာက္ဆံုးမွာခ်င္တာကေတာ့ သေဘၤာသီးႀကိဳက္တဲ့ ေမေမတို႔
ကေလးေလးအႏၱရာယ္ကင္းဖို႔ သေဘၤာသီးကို ကိုယ္၀န္လႏုတုန္း
ေရွာင္ၾကဥ္လိုက္ပါဦးလို ့ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္ ။
Post a Comment